DOČEK PRAVOSLAVNE U LJUBLJANI UZ VESELJE DO SITNIH SATI

Propratila prof. Jovana Vujičić

Nova 3Savez srpske dijaspore Slovenije uz predstavnike svojih društava, članove i prijatelje organizovao i realizovao doček Pravoslavne Nove godine 7523. Doček Srpske Nove održan je u velikoj dvorani Društvenog centra, Linhartova cesta 13, Ljubljana Bežigrad. Ovom prigodom izveden je i skroman pesničko-pevački (izvorni) kulturno umetnički program, a kasnije sve do sitnih sati veliki majstori muzičke grupe uz slavnog Ćiru oduševili su prisutne sa svojim muzičkim izvođenjem. Ovu kulturnu prezentaciju otvorio je predsednik Saveza, Saša Gajić, obrativši se prisutnim.

Nova 2Poštovane dame i gospodo, pomaže Bog! Neobično sam radostan što mi se ukazala prilika i čast da Vas okupljene srdačno pozdravim u ime Saveza srpske dijaspore Slovenije, kao i u svoje lično ime na ovoj veseloj kulturnoj prezentaciji.
Dodatno pozdravljam, srpskog ratnog generala i počasnog člana u penziji Milana Aksentijevića,
dakle, pozdravljam Vas još jednom sve zajedno.
Srećna Nova godina i srećni nam bili, zdravi i uspešni, kako sada tako i u svakom novom danu. HVALA!
Predsednik Saša Gajić informišući prisutne o formiranju Socijalne strranke Srba Slovenije, njezinoj potrebi, značaju za najveću (200.000) i najsiromašniju naciju u Evropskoj Sloveniji.
Nova 4Komentarisane su i zadnje izjave ambasadora R. Srbije u Ljubljani g. Aleksandra Radovanovića, koji svojim prisustvom u izlaganjima šteti ugledu srpske populacije u Sloveniji. Postavlja se pitanje – ko gospodina ambasadora plaća, posebno za takve štetne izjave. Savez srpske dijaspore smatra, da bi bilo bolje, da imenovanog ambasadora što pre povuku nazad u Srbiju.
Nakon toga prisutnima se obratio i gospodin general Milan Aksentijević, koji je ukratko izneo ciljeve u borbi za sopstvena ljudska prava srpske nacije u Sloveniji. Oba govornika, dočekali su burni aplauzi, koji su se prolamali u prepunoj dvorani sa više od 200 prisutnih.
Pesma i svirka odjekivala je u dvorani punoj veselja, dok se povremeno hvatalo i u užičko kolo. Tako je ponoć obeležila očekivana i srpska Nova 7523. godina, sledile su čestitke uz poljupce i stisak ruke.