Da li vodstvo sačinjava državu ili državu sačinjava narod?

Saznaje: Srpska dijaspora

Saobraćajnice od danas deblokirane

BEOGRAD – Obaveza srpskog naroda je da bude uz državu Srbiju i da podrži odluke Beograda iako im se nešto i ne svidi, jer je to u obostranom interesu – poručili su predstavnici Srba građanima u Rudaru.

Srbi na barikadama čekaju današnju sjednicu četiri skupštine opština. NATO i EU ne mogu da garantuju zaštitu granica Kosova, jer imaju neutralan stav prema statusu, pišu prištinski mediji.
Srbi sa sjevera Kosova juče su i dalje organizovali barikade na putevima, ali je broj učesnika protesta manji, osim kod Rudara. Odluka o tome da li će barikade biti uklonjene biće donijeta poslije zajedničke sjednice četiri skupštine opštine sa sjevera Kosova koja je zakazana za danas u 12 časova u Leposaviću.
– Država Srbija je stala čvrsto uz nas i podržava ono što radimo, a naša je obaveza da budemo uz svoju državu i, ako nam se nešto ne svidi, da je podržimo, jer je to u obostranom interesu – rekao je predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstmir Pantić, poslije povratka iz Beograda, gdje je zajedno sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova razgovarao sa predsjednikom Borisom Tadićem.
Pantić je rekao građanima u Rudaru da im je predsjednik Tadić poručio da Srbija čvrsto stoji iza svog naroda i da neće dozvoliti da neko nasiljem ostvari svoje ciljeve na sjeveru Kosova.
– Dobili smo garancije da će nas država zaštiti, a naša je obaveza da ostanemo mirni i jedinstveni – poručio je Pantić.
On je dodao da je uvjeren da će ubuduće sva pitanja biti rješavana pregovorima između Vlade Srbije i delegacije kosovskih Albanaca.
– Borisu Tadiću smo rekli da su barikade u Rudaru simbol otpora kosovskim institucijama – rekao je Pantić i podsjetio na ocjenu patrijarha da je krst u Rudaru simbol nade i vjere u bolju budućnost Srba u Pokrajini.
Svjesni smo da tu barikadu ne možemo da uklonimo, KFOR ima slobodu kretanja, a odbornici će odlučiti kada će i da li će barikada biti uklonjena.
Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković prenio je građanima u Rudaru izraze podrške koje im je poslao predsjednik Tadić i apel da istraju u odlučnoj, jedinstvenoj i mirnoj borbi do ispunjenja zahtjeva.
– Predsednik nas je sve zamolio da protestujemo samo na taj način da ne nasedamo na provokacije i propagandno psihološki rat koji se vodi iz Prištine i dela međunarodne zajednice i da ne smemo da izazovemo nijedan incident – kazao je Nedeljković.
I državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović vjeruje da će barikade biti uklonjene poslije sutrašnje sjednice.
– Očekujem da će predsednici opština dobro razmisliti o svemu i da će izneti sve moguće opcije pred svoje odbornike i da će doneti pravu odluku – rekao je Tanjugu Ivanović.
Usljed izbijanja krize na sjeveru Kosova i neutralnog stava KFOR-a i EULEX-a prema statusu, kosovske institucije bi trebalo da razmišljaju o formiranju vojnog saveza sa zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost i koje podržavaju teritorijalni integritet Kosova, piše prištinski list “Koha ditore”.
Izvinjenje KFOR-a
Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da ga je pozvao savjetnik komandanta KFOR-a koji se u ime Ehrarda Bilera izvinio i njemu i srpskom narodu za sve što se dešavalo prethodnih dana.
– KFOR je na taj način priznao da je načinio grešku što se stavio na stranu kosovskih Albanaca. Siguran sam da će KFOR u budućnosti mnogo pažljivije postupati i voditi računa, kada su u pitanju administrativni prelazi i da se više neće mešati u rešavanje tih problema – kazao je Pantić.

Datum objave: 08.08.2011