Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

U Njujorku je jutros 16.09.2011 oko 3 časa završena sednica Saveta bezbednosti UN o zaoštravanju situacije na Kosovu zakazana na zahtev Srbije i Rusije Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta bezbednosti UN libanski ambasador Navaf Salam..

Ponovo je Savet bezbednosti UN podeljenih mišljenja št se tiče krize na severu Kosova. Rusija upozorila na opasnost najavljene akcije Prištine, međutim Francuska optužila Beograd, da umetno ostvaruje krizu.
Poziv generalnog sekretara UN Ban Ki Muna vlastima Prištini i Beogradu da nastave sa dialogom, te da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza u vezi povećavanja opasnosti te stim izbegli nasilju na severu Kosova – rekao je Ban Ki Mun.
Srpski ministar Vuk Jeremić je ponovio da će Srbija nastaviti da preduzima sve što može da ne dođe do eskalacije nasilja.
“Hoćemo li resavati otvorena pitanja dijalogom ili će se rešenja nametati unilateralno, bez dogovora”, zapitao se Jeremić.
Šef srpske diplomatije je poručio da su neophodni zajednički napori da bi se održala krhku stabilnost na Kosovu.

“Planirana akcija nije unilateralan potez”

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da planirana akcija preuzimanja kontrole nad dva administrativna prelaza na severu Kosova nije unilateralan potez i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, mandatom Euleksa i međunarodnim pravom.
Hodžaj je u sedištu UN izneo tvrdnju da se tokom diskusija na vanrednoj sednici SB posvećenoj situaciji na Kosovu većina članica SB složila sa takvim stavom Prištine.
“Ne mogu da govorim u ime drugih zemalja, ali dozvolite da vas obavestim da većina članica Saveta bezbednosti jasno navela da ne smatra da je ono što će se sutra desiti unilateralna akcija, već da je u skladu sa Rezolucijom 1244, mandatom Euleksa i međunarodnim pravom”, izjavio je Hodžaj novinarima.
Upitan da prokomentariše to što je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić neposredno pre njega rekao da je Savet bezbednosti protiv unilateralne akcije, a pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Edmond Mule upozorio da bi jednostrana akcija mogla ugroziti stabilnost, Hodžaj je odgovorio:
“Ne mogu da govorim u ime drugih, ali mislim da je Muleov posao bio da izvesti o situaciji na terenu, a ta situacija pokazuje da je ono što će se sutra desiti u skladu s Rezolucijom 1244.”
Podsećajuhi da je na sastanku 2. septembra u Briselu postignut dogovor o carinskim pečatima, on je poručio da će u petak “vlada Kosova sprovesti taj dogovor u tesnoj saradnji i koordinaciji sa Euleksom i Kforom”.
“Srbija je, međutim, odlučila da ide protiv međunarodne zajednice, Saveta bezbednosti kao institucije, EU i NATO, i ja se pitam živimo li u 1991. ili 2011. godini, kada bi obe zemlje trebalo da rade na evropskim integracijama”, kazao je Hodžaj.
Hodžaj je naglasio da se u petak ništa neće desiti ako Srbija želi mir, bezbednost i stabilnost.
Čurkin: Rusija ozbiljno zabrinuta
NJUJORK, 16.septembra (Tanjug) – Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izrazio je večeras zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i rekao da je iznenađen što neke članice Saveta bezbednosti UN nisu želele da u zajedničkom zaključku pozovu strane da nastave rešavanje problema putem dijaloga.
Čurkin je takođe posle vanredne sednice SB UN upozorio da Euleks i Kfor rade suprotno mandatu koji im je poveren. “Euleks, EU i Kfor deluju nestrpljivo, ne informišući UNMIK kako valja i najavljuju operaciju zauzimanja punktova na administrativnim prelazima i dovođenja kosovskih carinika”, kazao je Čurkin novinarima.
Takav plan, dodao je, nosi jasno statusno određenje, a statusno pitanje Kosova trebalo bi kao i sva praktična pitanja rešavati kroz dijalog dve strane. “Učešće Kfora i Euleksa u ovakvim operacijama je nedopustivo i suprotno njihovom mandatu”, bio je izričit ruski predstavnik.
Prema rečima Čurkina, situacija na terenu mogla je da se razvija sasvim normalno uporedo sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine. “Na zatvorenoj sednici SB nismo čuli argument – zašto dijalog ne može da se nastavi”, napomenuo je on.
“Iznenadno napuštanje dijaloga u trenutku kada je počeo da obećava potpuno je neopravdano i veoma opasno”, istakao je Čurkin.
Ruska delegacija predložila je, kako kaže Čurkin, veoma jednostavno reagovanje SB kao rezultat ove diskusije, koje bi bilo bazirano na stavovima iznetim u govoru pomoćnika generalnog sekretara UN Edmonda Mulea, a to je da zemlje članice SB naglašavaju potrebu da Beograd i Priština nerešena pitanja rešavaju kroz dijalog, što je “jedini put bez konflikta”.
“Na naše veliko iznenađenje, neke članice SB nisu bile voljne da se usvoji čak ni ovakav zaključak”, kazao je Čurkin i ponovio ozbiljnu zabrinutost Rusije. On je izrazio nadu da će neki zaključak SB UN biti usvojen i da akcija Prištine koja je “praktično već počela” neće u petak biti sprovedena.