Umesto nekadašnjeg voza ”bratstva i jedinstva” ( koji je još pre 50 godina saobračao na relaciji Slovenija-Srbija), javila se nova civilnodruštvena i mirovnjačka inicijativa koje će u budućnosti povezivati dve zemlje. Inicijativa je pokrenuta u Mariboru, a ugledni pokrovitelj te inicijative bio je i predsednik Republike Slovenije, dr.Danilo Turk. Kako izveštava, slovenački nedeljnik Nedeljski dnevnik od 9.oktobra 2011, pod naslovom Prijateljstvo za nove čase (Prijateljstvo za nova vremena) autora Antona Varnave, u Srbiju, konkretno u Kraljevo, otputovala je grupa od 250 slušaoca Radia Maribor u pet autobusa.
Nije pisac teksta zaboravio spomenuti, da su počeli kontakti između Maribora i Kraljeva da se obnavljaju već pre šest godina, kada je prvi put, posle raspada zajedničke države, krenulo na taj put, čak 12 autobusa sa 600 ljudi. Grad Maribor je tada obnovio pobratimstvo sa Kraljevom u Srbiji, u čemu je bio naročito agilan gospodin ing. Momo Bakračević. Piscu teksta možda bi se moglo zameriti da nije spomenuo i funkciju gospodina Bakračevića koju je dobio od svog rodnog Kraljeva za zasluge u uspostavljanju bratskih veza, između Maribora i Kraljeva, a funkcija glasi: ”časni konzul Kraljeva”. Nema smisla ponavljati, kakvi sve su bili oblici srpskog gostoprimstva u Kraljevu, pošto su oni tradicionalni i opšte poznati, a srpskom gostoprimstvu teško bi se moglo naći premca, i u bližoj, a i u široj okolini. Našli su se tu, kako gostoprimstvo i red nalažu, gospodin Milomir Šljivić predsednik opštine Kraljevo i njegov zamenik Sreten Jovanović.

Mada su Slovenci bili oduvek poznati kao štedljiv svet, nije na odmet spomenuti i jednu razliku koju je pisac teksta, uočio između nekadašnjih vremena ”voza bratstva i jedinstva” i današnjih vremena:” Nekada su putnici voza (bratstva i jedinstva) bili smešteni kod svojih domaćina, današnji (putnici) autobusa smešteni su u hotelu. I još: ”Nekada su vožnju vozom donirale železnice, današnju vožnju autobusom, putnici su platili sami”. Ima još jedna izuzetna ilustracija, kako su se vremena promenila, od nekadašnjeg ”Voza bratstva I jedinstva” do današnjeg ”Prijateljstva za nova vremena”. Sećate se verovatno, kako su uz ”Voz bratstva i jedinstva”, spontano zaigrali (nije bilo kolo!) slovenački funkcioner, tada još drug, Jože Smole (narodski nazvan Božič Bata) i tada još drugarica, upamtio sam joj narodski naziv, Rada Lambada. Elem, u prijateljstvu za nova vremena, stvari stoje drugačije. Šta da kažemo? Odmerenije I upućenije! Ako je verovati gospodinu Antonu Varnavi: ”Zaista je nadahnuto, o slovenačko-srpskim odnosima govorio (na svečanosti u Kraljevu) policijski ataše u slovenačkoj ambasadi u Beogradu, gospodin Bojan Lunežnik!”

I Bulajić, I Šijan