Albanci napadom na KFOR hoće da iznude akciju protiv Srba

Piše: Specijalni izvještač Goran Maunaga

KOSOVSKA MITROVICA – Imamo pouzdane informacije da kosovski premijer Hašim Tači sprema zavjeru protiv međunarodnih snaga na Kosovu, a plan je da se kao krivci za to označe Srbi, izjavio je ” predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.
– Albanci pripremaju da izvedu nešto poput onoga što su muslimani učinili na sarajevskoj pijaci Markale tokom rata u BiH. Prema našim informacijama, oni će to uraditi da bi optužili Srbe i iznudili reakciju predstavnika međunarodne zajednice. Očekujemo da predstavnici međunarodne zajednice ne nasjednu na te planove i da ih u tome spreče. Prema informacijama kojima raspolažemo tim pripremama rukovodi Tači. EULEX i KFOR moraju da reaguju – kaže Pantić.
Među Srbima na sjeveru Kosmeta prostrujala je informacija iz Prištine da Tači i neki krugovi u međunarodnoj zajednici pripremaju napad na vojnike KFOR-a za koju bi optužili Srbe. To bi im poslužilo kao inicijalna kapisla za napad svim snagama i sredstvima na sjever Kosmeta i zavođenje vojne uprave.
Upućeni tvrde da Albanci spremaju obaranje helikoptera KFOR-a, a možda i žrtvovanje nekoliko ljudi. Za to bi optužili Srbe i iznudili napad međunarodnih snaga na srpske barikade.
Srbi tvrde da je vrlo sumnjiva i ljetošnja smrt albanskog specijalca Envera Zumberija u okolini Zubinog Potoka. Osim nekoliko Srba, za ubistvo Zumberija osumnjičen i jedan Albanac iz južnog dijela Kosovske Mitrovice. Vjeruje se da je Tači namjerno poslao svega tridesetak specijalaca i da ih je žrtvovao, očekujući da ih Srbi pobiju, ali su planovi propali, jer su se Srbi branili barikadama i isključivo mirnim sredstvima.
Srbi na sjeveru Kosova i juče su proveli dan na barikadama, a incidenata nije bilo. U srpskim gradovima na sjeveru Kosova život se, koliko to situacija dozvoljava, odvija normalno.
– Ovdje nam je lepo, učimo, igramo se, treniramo i takmičimo se. Samo još da nam sloboda kretanja nije ograničena i da nam roditelji ne strahuju od stalnih krađa stoke, automobila i traktora – priča za “Glas Srpske” učenik Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Prilužju Nikola Anđelković.
Njegov drug Ivan Antonović kaže da je dobro što mogu da putuju u Srbiju.
– Ali ne valja to što ne odustaju ovi što hoće da nam uzmu naše Prilužje i Kosovo – kaže ovaj odlikaš.
U Prilužju se obilježava dječija nedjelja, pa su Nikolini i Ivanovi drugovi trčali kros, dok su odrasli organizovali dobrovoljno davanje krvi za pomoć braći u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.
Ali ni to nije moglo da prođe bez učestalog nestanka struje kao što se dešava i za sve velike srpske praznike i svece. Mještani su spremni i na to pa su obezbijedili agregate. Prilužje je najveća srpska enklava na Kosovu sa oko 4.000 stanovnika.
Preci porodice Predraga Mašića među prvima su prije nekoliko vijekova naselili ovaj kraj. Sada žive sa pogledima i nadom usmjerenom ka tridesetak kilometara udaljenoj sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.
– Svi se uzdamo u Srbiju, ali trenutno se Prilužje brani kao i svi Srbi južno od Ibra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici. Mi ovde uvek osetimo ono što se dešava u Kosovskoj Mitrovici. Kad je tamo oštrije nas ovde kosovska policija više pritišće. Iz dvorišta mi je ukraden automobil. Krađe sa srpskih imanja su svakodnevica koja se redovno završava bez epiloga – kaže Mašić.
Predsjednik opštine Prilužje Zoran Rakić kaže da iz ove enklave nije bilo iseljavanja ni 1999, ni 2004. godine, a tako je i danas.
– Nastavljamo da gradimo crkvu, obdanište, školu, sportsku halu i zgrade za raseljene jer ne mislimo ići odavde. Najveći problem je nezaposlenost, jer je oko 90 odsto ljudi radilo u “Elektroprivredi Srbije”. Njih su kosovske vlasti po preuzimanju te firme odmah otpustile – istakao je Rakić.
Na rastanku Mašić i njegov kolega Dalibor Disić, koji su zaljubljeni u folklor, pokazuju izvornu srpsku žensku kosovsku vučitrnsku narodnu nošnju.
– Imamo je samo mi i još jedna postoji u Leposaviću. Iako potiču od pre nekoliko vekova čuvamo ih od zaborava – kaže Disić.
Nije samo po tome poznato Prilužje. Iz ove opštine je i zastava duga 50 metara koja je nedavno poklonjena najboljem svjetskom teniseru Novaku Đokoviću.

Jarinje

Prema navodima srpskih medija, tokom nedavnih incidenata na administrativnom prelazu Jarinje grupu od dvadesetak naoružanih Srba u sukobu sa KFOR-om predvodio je Zvonko Veselinović poznat po švercu goriva i cigareta.
– Veselinović je stanovnik Kosovske Mitrovice i bavi se privatnim poslom. Ako se tvrdi da je on organizator napada na KFOR moraju postojati dokazi za to. Pozivamo institucije da istraže taj slučaj, a ne da optužuju ljude unapred. Sve što se priča su spekulacije i od nadležnih očekujemo da ne optužuju stanovnike sjeverne Kosovske Mitrovice. Na takav način pokušava se čitav srpski narod kriminalizovati – kazao je predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.
Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da Veselinović neće biti zaštićen ukoliko bude dokaza protiv njega.
Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da je ta priča plasirana pod jakim utiskom emocija i da nije potpuno tačna.

Datum objave: 06.10.2011