U Ljubljani, 01.09.2012. godine, u sklopu trodnevne manifestacije IV. “VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE”, održan je II. veliki međunarodni takmičarski festival folklora, pod nazivom “FOLKLOR BALKANA” ZA 2012. godinu.

Manifestacija je umesto u prirodi prelepog parka Mostec, bila održana u dvorani Društvenog Centra Ljubljana – Bežigrad, zbog kiše i nepredviđenih loših vremenskih prilika. Nakon podnevnog zajedničkog ručka u Mostecu, kojeg je i ovaj put spremao stručnjak za roštiljska jela, Zoran Jovanović, usledilo je takmičenje u dvorani, koje je počelo oko 18 časova.

Bogat kulturno-umetnički program vodili su simpatična Mirela Dušanić i njen partner Bojan Šikora. Pozdravili su prisutne u prepunoj dvorani, te najavili predsednika Saveza srpske dijaspore Slovenije, g. Sašu Gajića. Nakon pozdravnog govora predsednika i predstavljanja Saveza srpske dijaspore Slovenije, usledilo je predstavljanje stručnog žirija za folklorno takmičenje, kojeg su ove godine sačinjavali: predsednik žirija Igor Mitić, te članovi Srđan Bojčić, Slobodan Simić i Bojan Šikora.

Publiku u dvorani je svojom muzikom i pesmom uveseljavo folk band “BUMERANG” iz Gradiške i njihova mlada pevačica Svetlana Ceca Majdanac.

Prisutnima su se predstavila KUD-a sa svojim prelepim šarenim narodnim nošnjama i različitim igrama. Kroz dvoranu je odjekivala pesma, muzika i gromki aplauzi.

Na II. međunarodno takmičenje “FOLKLOR BALKANA” Ljubljana 2012., prijavila su se kulturno-umetnička društva iz 6 država, ali zbog financijskih poteškoća (nisu imali za putne troškove svojih folklora), KUD-a iz dve države otkazala su svoj dolazak. Prema tome, na ovogodišnjem takmičenju, takmičila su se KUD-a iz 4 države i to: KUD “ABRAŠEVIĆI” iz Aranđelovca, R. Srbija, PSKUD “PROSVJETA” iz Prnjavora, pododbor Čivčije, RS-BiH, SKD Prosvjeta Zagreb pododbor “DARUVAR” iz RH i SKHD “DESANKA MAKSIMOVIĆ” iz Celja, R. Slovenija. Upravo ovim navedenim redosledom, prva tri društva su osvojila diplome i plakete, zlatnu, srebrnu i bronzanu. Predsednik stručnog žirija je izjavio da nisu imali lak posao prilikom odabira pobednika, jer su sva 4 društva odlično predstavila svoje znanje i talenat.

KUD “ABRAŠEVIĆI” iz Aranđelovca, R. Srbija – I. osvojeno mesto


PSKUD “PROSVJETA” Prnjavor, pododbor Čivčije, RS-BiH – II. osvojeno mesto


SKD Prosvjeta Zagreb pododbor “DARUVAR” iz RH – III. osvojeno mesto

Diplomu za najbolji orkestar osvojilo je SKD “Prosvjeta”, Zagreb, pododbor “DARUVAR” iz RH.

Navedene diplome i plakete pobednicima je dodelio predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije, g. Saša Gajić, te im čestitao na osvojenim rezultatima.

Goste su srdačno pozdravili i Igor Mitić, generalni sekretar Saveza srpske dijaspore Slovenije i predsednik njenog sektora za folklore, kao i Milan Gajić, direktor marketinga i prodaje preduzeća «INŠTITUT PREVENT», inače generalni sponzor ove manifestacije.

Pored predstavljenih kulturno-umetničkih društava, svoje pesme su recitovali mnogi pesnici, kao što je i naš veliki prijatelj, g. Ljubenko Zvizdić, koji je zbog svojih izuzetnih pesama dobio nadimak doktor poezije. Tu su i malena simpatična Sara Gajić, te folkloristi Dejan Topić i Tijana Vinčić, koji su u nekoliko navrata recitovali pesme pesnika Saše Gajića.

 

Svojom izvedbom atmosferu su upotpunila i dva orkestra kulturno-umetničkih društava, PSKUD “PROSVJETA” iz Prnjavora, kao i SKD Prosvjeta iz Zagreba. Za lepe zvukove frule zaslužan je bio veliki majstor ove vrste muzike, g. Nenad Mišlić.

Neke od svojih pesama izrecitovao je i otpevao poznati i cenjeni umetnik Boki Manojlović. Takođe su pesmom nastupile i veoma talentovane devojke, Jovana Živković i Tijana Vinčić, te publiku oduševile svojim glasom.
Mladi i talentovani pevači i igrači pokazali su da srpska tradicija, kultura i muzika nisu izumrli, te da svako ko ima volju i želju može postati članom nekog od društava i uživati u zajedničkim druženjima.
Pored ostalih, svojim prisustvom ovu manifestaciju su uveličali i veliki prijatelji dijaspore, gospoda Milovanović Dragi i Ranko Dujaković.
Sve ovo budno je pratio i novinar “RT BN” i dnevnog lista “BLIC”, g. Milan Pilipović. Sa svojom vrednom ekipom, snimao je i intervjuisao organizatore i učesnike ove manifestacije, te se pobrinuo da ovogodišnja izvedba bude veoma dobro medijski zastupljena.

Značajno je spomenuti i to, da je za izvođače, tj. goste iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske bio dodatno plaćen hotelski smeštaj u Ljubljanskom hotelu BIT center od 31.8. – 02.09.2012. godine.

Publika je bila u dobrom raspoloženju, što i priliči samom nazivu ove manifestacije.

U dvorani pored, za sve prisutne ponuđena je večera sa pićem, nakon čega je veselje nastavljeno do kasnih časova uz pesme folk benda “BUMERANG”, te igru veselih folklorista, a i ostalih raspoloženih gostiju. To je ujedno bio i drugi uspešan dan manifestacije IV. “Veseli dani srpske dijaspore Slovenije”.

Reportaža: Svetlana Vojvodić