Reportaža: Svetlana Vojvodić

 

 

DEFILE FOLKLORA KROZ CENTAR LJUBLJANE

Treći, ujedno i završni dan manifestacije IV. «Veseli dani srpske dijaspore Slovenije» održan je 02.09.2012. godine u Ljubljani, u blizini prelepog Ljubljanskog parka Tivoli, tačnije u dvorištu pravoslavnog Svetog hrama «Ćirila i Metodija».

Za razliku od prethodna dva dana, trećeg dana, nakon kratkotrajne jutarnje kiše, vreme je bilo lepše, savršeno za defile folklornih društava kroz centar grada Ljubljane. Prolaznici su oduševljeno gledali mlade i vesele ljude u narodnim nošnjama, te slušali njihove pesme. Zajedničko veliko kolo širilo se po centru, pored poznatog Tromostovja i reke Ljubljanice.

Ženska pevačka grupa iz Celja otpevala je narodnu pesmu, a orkestar KUD-a PSKD PROSVJETA iz Prnjavora, odsvirao je svoju tačku, što je upotpunilo ovaj defile za 2012. godinu.

Potrebno je naglasiti da je pre početka izvođenja ovogodišnjih kulturnih prezentacija IV. “Veseli dani srpske dijaspore Slovenije” oformljena zajednička komisija sastavljena iz različitih stručnjaka nastupajućih kulturno-umetničkih društava iz Slovenije i drugih država, a za predsednika ove komisije, odabran je novinar, publicista i pesnik Ljubenko Zvizdić. Navedena komisija je pomno pratila izvođenje programa sva tri dana, te je zajednički ocenila kao veoma uspešnu ukupnu manifestaciju. 

Folklorna društva i svi ostali učesnici su defileom kroz grad stigli pred hram Svetog Ćirila i Metodija, gde su, nakon završene službe u crkvi, gosti bili zabavljeni muzikom folk benda “BUMERANG” iz Gradiške. I ovde se raširilo veliko i razigrano kolo, a malene devojčice iz Celja su otpevale nekoliko pesama, te bile nagrađene velikim aplauzom zadovoljne publike. Posetioce je dosta omela prethodna jutarnja kiša, pa ih je ovoga puta bilo oko 1000.

Voditelji programa, Mirela Dušanić i Bojan Šikora, pozdravili su sve prisutne i najavili predsednika Saveza srpske dijaspore Slovenije, gdin-a Sašu Gajića, koji je održao uvodni govor, te započeo i treći deo ovogodišnje prezentacije.

Prisutnima se obratio svojim govorom i veliki prijatelj i član dijaspore, Dragomir Dragosavljević.
Takođe sa nekoliko reči, kao generalni sponzor ovogodišnje manifestacije, oglasio se i Milan Gajić, direktor marketinga i prodaje preduzeća «INŠTITUT PREVENT».

Nakon toga, usledio je nastup različitih kulturno-umetničkih društava, društvo dijaspore folklor Stevan Sinđelić iz Ljubljane, SKHD “Desanka Maksimović” iz Celja, PSKD Prosvjeta iz Prnjavora, pododbor Čivčije, KUD “Abrašević” iz Aranđelovca i SUS “OBILIĆ” iz Ljubljane.
Ženska pevačka grupa iz SKHD-a “Desanka Maksimović”, izvela je svoju tačku u sledećem sastavu; vođa Stojanka Tuvić, te Dijana Dević, Svetlana Radić, Suzana Vlaisević- Bursać i Milka Vrsajković, a njihovi omladinci recitatori, Dimitrije Pešić, Olja Milutin, Doroteja Pešić i Maja Ivana Ivanović  izrecitovali se neke od pesama autora Saše Gajića.

Takođe su učestvovali i recitatori iz Udruženja Srpskih književnika Slovenije iz Ljubljane, Sara Gajić sa pesmom Moja Otadžbina, Olja Milutin sa pesmom Pravoslavlje, Mira Miljević sa pesmom Moliću Boga, te Dejan Topić i Tijana Vinčić. Svoju pobedničku pesmu izrecitovao je i doktor poezije, Ljubenko Zvizdić.
Najavom voditeljke programa, na binu je izašao i guslar  iz SUS “OBILIĆ” Ljubljana, Kljakić Stojan, te svojim nastupom oduševio publiku.

Neke od svojih poznatih pesama otpevao je i umetnik Boki Manojlović, a nastupio je i harmonikaš Zoran Jevgenijević.

Nakon bogatog i veselog programa, na binu se vratio g. Saša Gajić, ovaj put sa raznim priznanjima i plaketama za učesnike ovogodišnje prezentacije.
Najviše priznanje Saveza srpske dijaspore Slovenije sa zlatnom plaketom ove godine uručeno je prof. Milenku Vakanjcu, g. Miodragu Novakoviću, glavnom i odgovornom uredniku redakcije Facebook reportera i Facebook-ovoj redakciji.

Dodatna priznanja «Zlatno pero» dobili su i pojedini urednici i dopisnici Facebook redakcije za svoje nesebično i profesionalno zalaganje. Priznanje Udruženja srpskih književnika Slovenije uručeno je i počasnom članu i publicisti Vojvodi Triglavskom, gdin-u Urošu Šuštariču.

Zaslužni učesnici i ovog puta su dobili visoka priznanja:
SKHD «Desanka Maksimović» iz Celja, njihova folklorna grupa koju vodi mr. Stojanka Tuvić, kao i njihova recitatorska grupa koju vodi prof. Mila Pešić, sekretarka ovog društva, Milka Vrskarjević, koja mladima nudi nesebičnu pomoć oko organizacije, te jedna od aktivnijih članova, prof. Biljana Diković.
Dobitnici priznanja su i doktor poezije Ljubenko Zvizdić, recitatorke Sara Gajić i Olja Milutin, SUS «OBILIĆ» iz Ljubljane, SUS «STEVAN SINĐELIĆ» iz Ljubljane, reporter i novinar «RT BN» i dnevnog lista «BLIC» Milan Pilipović, muzički folk bend «BUMERANG» iz Gradiške, simpatični voditelji programa, Mirela Dušanić i Bojan Šikora, te pojedini drugi učesnici.

Predsednik je još jednom čestitao dobitnicima priznanja, te se zahvalio svim učesnicima, poželevši im dobro zdravlje i uspeh uz puno sreće do ponovnog susreta na godišnjoj tradicionalnoj prezentaciji srpske kulture «Veseli dani srpske dijaspore Slovenije». Zahavale su letele i članovima organizacije, a i izvođačima koji su profesionalno izvodili svoje programske segmente, članovima nabave i posluge, kao i sponzorima ovogodišnje prezentacije.

Vredan spomena je i gdin. Brane Milutin, predsednik izletničkog sektora dijaspore, koji se potrudio oko organizacije prevoza SKHD “Desanka Maksimović” iz Celja, kako bi stigli na vreme i učestvovali u programu.

Nakon završetka dodele, svi učesnici i izvođači su počašćeni ručkom i pićem, kojeg je i ovoga puta pripremao majstor roštiljskih jela, Zoran Jovanović.
Veselje je nastavljeno uz muziku i pesmu folk benda «BUMERANG», a da je atmosfera bila odlična, svedoči i veliki broj zadovoljnih i raspoloženih gledaoca.

Time je, kako i priliči nazivu manifestacije, veselo završena još jedna godišnja prezentacija srpske kulture, IV. «Veseli dani srpske dijaspore Slovenije» Ljubljana 2012.