УГЛЕДНИ КЊИЖЕВНИК РАДОМИР СМИЉАНИЋ ПРЕДСЕДНИК АКАДЕМИЈЕ ” ИВО АНДРИЋ” ПРЕДЛАЖЕ ДА СЕ У УДРУЖЕЊУ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ ПОДИГНЕ БАКРОРЕЗ ” ДЕСЕТ СРПСКИХ ПРАВЕДНИКА КОЈИ СУ БРАНИЛИ СРПСКУ ПРАВДУ! СА ЊИХОВИМ ЛИКОВИМА И ИМЕНИМА. МЕЂУ ПРЕДЛОЖЕНИМ ИМЕНИМА СЕ НАЛАЗЕ И ХАРОЛД ПИНТЕР, ПЕТЕР ХАНДКЕ, ПАТРИК БЕСОН ИТД, А ОД СРБА ГЕНЕРАЛ ПОЛИЦИЈЕ ДР. БРАТИСЛАВ ДИКИЋ СА ПОРУКОМ : ДА ЗНАЈУ НАШИ НЕПРИЈАТЕЉИ КО СУ ПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ !

Припремила: Славица Јовановић, новинарка и књижевница

-Дани ” Иве Андрића” и српске писане речи планирани су за месец децембар.
Међутим, Ваш предлог да се подигне бакрорез у Удружењу књижевника
Србије , са ликовима и именима који би се звао ДЕСЕТ ПРАВЕДНИКА КОЈИ
СУ БРАНИЛИ СРПСКУ ПРАВДУ ! Наишао је на аплауз јавности.

– Ја сам рекао да ћемо још раније имати госте, ми би волели да дођу кад буде Андрићев рођендан, јер то није везано за писање, то је везано за личност Андрића и онда смо мислили да позовемо и гос.Генерала Полиције др. Братислава Дикића, који се борио на Косову са својим колегама и који је био тешко рањен супростављајући се албанским терористима и чију су ликвидацију припремали албански терористи, због његове оданости и Косову и Србији. Затим, Бранка Опачића романсијера који је већ сад други роман објавио, он је пуковник у пензији.

Предложио сам када будемо постали односно кад дођемо под кров државе, Београда или државе Србије да у Удружењу књижевника Србије направимо један бакрорез , великани светске културе српски пријатељи , ту су и Патрик Бесон француски писац који је написао интересантну књигу да су Срби направили геноцид а тридесет посто их је мање у Хрватској и ови зову њега за сведока тамо. Он је дошао у неколико наших протестних митинга за време бомбардовања, ми смо имали сусрете, изазивали смо НАТО али су нас спашавала двојица који су били на Тргу Републике тако да нисмо били бомбардовани. Онда треба да позовемо Хандкеа, седам до осам њих великана они су били наши велики заштитници и борци за нашу истину и то треба да буде један лепи бакрорез и ту мора доћи Боаро и сетићемо се још неких наравно ако буде среће, не би много коштао тај бакрорез, тај бакрорез би коштао пет до десет хиљада евра, а можда ни толико.

Да знају ти наши непријатељи ко су пријатељи Срба. Предвиђена имена од странаца су: Петер Хандке, Харолд Пинтер француски велики писац, Патрик Бесон, пуковник Боаро Франзуз онда би ту дошао и наш херој генерал полиције др. Братислав Дикић , који је био тешко рањен на Косову од албанских терориста и који ни по коју цену не жели да се одрекне Косова а и написао је Заклетву Српског народа , а због његове борбе за очување Србије, коју је и крвљу бранио. Наравно размишља се још о неким именима.

Предвиђена имена од странаца су : Петер Хандке, Харолд Пинтер француски велики писац, Патрик Бесон, пуковник Боаро Франзуз онда би ту дошао и наш херој генерал полиције др. Братислав Дикић, који је био тешко рањен на Косову од албанских терориста и који ни по коју цену не жели да се одрекне Косова а и написао је Заклетву Српског народа, а због његове борбе за очување Србије, коју је и крвљу бранио. Наравно размишља се још о неким именима.

Да то буде уствари Десет Праведника који су бранили српску правду и право и да то буде бакрорез, њихови ликови са именима, а доле да се о сваком каже по неколико реченица и угравира а онда да се то постави у Удружењу књижевника Србије у слободарску Француску седам у самом предворју, како се уђе и иде за канцеларије напред да буде уочљив тај бакрорез, а можда реплика да се постави између Хрватске, Немачке и Америчке амбасаде, таман су поређане једна поред друге, ту да се стави реплика тога исто то на једном каменом пиједасталу итд. Ја то предлажем и напишите да о томе Радомир Смиљанић размишља.