ZDRUŽENJE SRBSKIH KNJIŽEVNIKOV SLOVENIJE
УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА СЛОВЕНИЈЕ
Celovška cesta 134, Ljubljana 1000 SLOVENIJA
E-pošta: [email protected]
www.srpski-knjizevnici.org
Tel.: (1) 05904-3973. Fax.: (0) 1 5055-877

 

Sekretar USKS – Branko Milčevski

Udruženje srpskih  književnika u Sloveniji je bilo formirano 2006. godine. Udruženje se bavi izdavanjem različitih publikacija autora iz naše zemlje i dijaspore. Udruženje je i početku sakupljalo samo profesionalce iz  različitim oblasti. Ukupno ih je bilo  12. Zbog udaljenosti naših pojedinačnih članova od Ljubljane, koji žive po celoj Sloveniji, zaključili smo da treba formirati pojedine sektore. Konačno smo početkom 2007. godine registrovali naše udruženje. Upravo publicista (pesnik) g. Saša Gajić ima velike zasluge za njegov nastanak.
Zbog putnih i drugih troškova u vezi sa dolascima naših članova na sastanke iz Maribora, Celja, Kranja, Kopra, Gorice, Krškega, Brežica, itd. – formirali smo Sektore za: Gorenjsku, Primorsku, Štajersku, Dolenjsku i Unutrašnju književnu regiju. Presednik udruženja je gospodin Saša Gajić koji je u Sloveniji veoma cenjen stručnjak, publicista, humanista i pesnik. Njegove knjige su rado čitane širom Slovenije, a zbirke pesama širom Srbije i R. Srpske. Podpretsednik udruženja je publicista dr.sci. Božidar Veljković, doc.

Želje mladih simpatizera, đaka i studenata oformili smo sektor mladih (15), koji su prošlih godina izveli osam manifestacija na kojima su pokazali svoje intelektualne stvaralačke radove u pisanju i čitanju svojih pesama. Danas naše Udruženje ima 28 publicista, 24 pasivna člana i 43 mlađa simpatizera, čiji se broj iz meseca u mesec povećava.

Udruženje ima 93 člana, od toga ih je aktivnih:

  • 8 pesnika,
  • 20 pisaca stručne i ostale literature,
  • 15 mladih pesnika,
  • 9 muzičara ili interppretatora svojih pesama,
  • 10 predavača, mj.izvođači pojedinačnih, književnih obrazovanja,
  • 7 novinara za srpsku  (nacionalnu), reviju »OTADŽBINA«.

Osnovna i temeljna kulturna radnja je pisanje i izdavanje različitih knjiga, na srpskom i slovenskom jeziku. Smatramo, da je sektor mladih jako važan, jer često udružuje mlađe članove (simpatizere), uglavnom druge i treće generacije pripadnika narodne grupe, a što je posebno važno, pomaže očuvanju srpskog narodnog identiteta.

Naša ograničenja između profesionalaca i simpatizera su stručne prirode. Razumevanje, kao i stručna pomoć je na najvećoj mogućoj razini. Naši članovi su u zadnje vreme veoma omiljeni u različitim društvima po Sloveniji, kao i Srbiji i Srpskoj. Većinom učestvuju u njihovim programima, na kojima pročitaju svoja nova pesnička dostignuća. Udruženje upotrebljava skromne prostore, koji su zbog financijskih problema skromno opremljeni. Imamo visok moral, toleranciju i od srca prihvatamo međukulturni dijalog različitosti kao i sudelovanje na svakom kulturnom nivou.

Naše Udruženje je od 2007. do 2009. godine nastupilo na 7 većih manifestacija pod imenom “SRPSKI KNJIŽEVNI DANI”, od toga sedam puta u Ljubljani, po jedan put u Novoj Gorici i Celju, tri puta u Republici Srpskoj. Gosti, kao i članovi našeg Udruženja bili su oduševljeni. Udruženje je od juna 2007. do juna 2008. pripremilo i izvelo obrazovanje za mlade dopisnike na srpskom jeziku, koje su posetili brojni mladi iz Ljubljane i pojedinci iz bližnjih opština. Obrazovanje je izvođeno vikendima, kroz poučavanje iz srpske književnosti i uspešno ga je završilo 30 članova iz različitih društava. Članovi USKS su između ostaloga izdali i pet knjiga, dve zbirke poezije i tri stručne publikacije.

Napominjemo, da su u 2007. i 2008. godini brojne projektne molbe našeg Udruženja  na Javne raspise u Sloveniji i Srbiji bile većinom negativno rešene, čak nam na neke nisu ni odgovorili. Tako među ostalima je i projektna molba za evropska sredstva bila je diskriminacijsko, selektivno odbijena, kako ove godine tako i predhodne. Odbijena su isključivo  sva srpska društva, savezi ili udruženja.