Naravno, mi pratimo budno sva događanja, a ako se to nastavi imamo i mi hipotetično svoje osigurače između ostaloga i za sam izvoz slovenačkih proizvoda, uticaj na priznate slovenačke manjine u drugim državama i slično. Uz sve to dodatno pozivamo slovenačku vladu i Državni zbor da povuče priznanje takozvane R. Kosovo, te da prizna srpsku etničku zajednicu. Mi ne tražimo ništa manje ni više, nego što to već 26 godina uživaju priznate slovenačke manjine u Srbiji, BiH – R. Srpskoj itd.

Protestne aktivnosti Srba od 24 do 26 avgusta pod organizacijom Saveza srpske dijaspore Slovenije i Socijalne stranke Srba Slovenije, ovoga puta bile su organizovani protiv diskriminaciju i drugih nezakonskih radnji slovenačke policije, tužilaštva i sudstva usmerenih isključivo na štetu Srba.

1.Srbi u Sloveniji su činjenično građani nižeg ranga. Same pritužbe pojedinih Srba zadnjih desetak godina pune naš arhiv, a i sam sektora za besplatnu pravnu pomoć kod Saveza srpske dijaspore Slovenije. Česta zastrašivanja isključivo Srba kod policijskih pretresa stanova, manje više neprofesionalno, kako bi komšije Slovenci mislile da su Srbi lopovi. Dalje, kod različitih prijava Srbskih pojedinaca da su utrpeli neku štetu, prave se nezakonske video montaže, lažna svedočenja policije ili slično kako bi te iste Srbe lakše osudili i stpali u zatvor. Da zatvori koji su već i prepuni Srba. Znamo da u SLO rade samo 2 osobe kao sudije. Dokazni materiali ili svedoci Srba navedeni u pojedinim sudskim postupcima se manje više odbacuju. Tako je nedavno pušten na slobodu nevin čovek iz zatvora koji je već osuđen i odležao 3 godine za ubistvo, bez dokaza. Prometne nesreće se većinom pripisuju Srbima, za koje nisu ni krivi. Počeli su saslušavati maloletnu srpsku decu, koja se u školi posvađaju sa slovenačkom decom, bez prisustva roditelja, pa čak kao takvu na ročišta pozivaju i Okružni sudovi, bio sam i lično prisutan (pozvan je predsednik socijalne strankeka Srba Slovenije i Saveza srpske dijaspore Slovenije, da se uveri na Okružnom slovenačkom sudu, da na zahtev ocu nisu dozvolili da sedi pored maloletne ćerke prilikom saslušavanja i tako dalje). Sudski dokumenti koji se dostavljaju pre sudskog ročišta nestaju (bacaju se ili se uopšte i ne gledaju).

2. Obaveštavali smo značajne državne institucije obe naše matice uz slovenačke, kao i slovenačkog čuvara ljudskih prava koji za pomoć Srbima nema vremena – Naši zahtevi bili su poslani slovenačkoj vladi, od koje su iz dve slovenačke institucije odgovorili sa principima, da su to naše ne istine i da je kod njih u vezi Srba sve u najboljem redu.

3.Brojni slovenački mediji, kao i strani, su nas u potpunosti čuli. Pojedini mediji su navedeno već preneli, a i sama slovenačka nacionalni radio i televizija, na koju jemesto odgovora slovenačke vlade odgovorila grupa bednika iz društva Nacionalnog sveta Srba Slovenije koju vodi Branimir Rajić i Nikola Todorović sa lažnim prikazivanjima istine na štetu Srba u Sloveniji. Naravno, da je to slovenačka državna televizija kao državni osigurač prilepila kao odgovor na činjenična izlaganje predsednika SSSS i SSDS Saše Gajića. Na zahtev naše stranke i saveza da to odmah umaknu ili da postave naš odgovor na navedeno, nije bilo umaknuto. Poslana je opomena pred tužbu, a i krivično gonjenje odgovornih urednika TV SLO, ako to ne umaknu odmah ili najkasnije u roku 8 dana. Tekst koji bi na pisanje trebali objaviti je sledeći –

Odgovor na komentar (društva) Nacionalnoga sveta Srba Slovenije

Društvo, kojega Sloveniji nijedna od krovnih organizacija Srba v Slovenije, niti Savez srpske dijaspore Slovenije, a niti Savez srpskih društava Slovenije, a da i ne govorimo o Socialnoj stranci Srba Slovenije. Tako društvo NSSS i njegovih par pojedinaca, koji su ga oformili, verovatno sa željom da bi srpsku zajednicu u Sloveniji međusobno posvađali i tako pokušali pridobiti što više naivnih srpskih glasača za cerarovu političku opciju u SLO. Da upravo to, iz nje su upravo oformili društvo NSSS dva njegova bivša (poslanca) parlamentarca Branimir Rajić i Dragan Matić. Za naše buduće hiljadu puta brojnije proteste, bar oni ne moraju brinuti, ima ko da brine kao i do sada.

Uz sve zajedno društvo NSSS želi medijsku naklonost, videti je da nikada i ne ispostavljaju Socijalnu stranku Srba Slovenije, koja je upravo novinarsko konferenciju sazvalo da ukaže na diskriminacijo pojedinih državnih inštitucij za koje imamo pismene dokaze.

Smešno, lažno in štetno su između ostaloga tvrdnje, kako će to društvo sada pošto ima srpska stranka sa legalnim zahtevima uspevati, te da mi SSDS i SSSS ne radimo legalno, šta drugo i očekivati od takvih lažova. Istini za volju, upravo sve što radimo, radimo činjenično i zakonski. Njihovo lažno promovisanje istinski nas ne zanima.

Nadamo se, da vlada Srbije ima i BIJ-u kao i druge državne obaveštajne službe i da treba proveriti te pojedince iz društva Nacionalnog saveta Srba Slovenije, kao i pojedince iz pojedinih srpskih institucija, a dodatno Aleksandra Čotrića člana skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Neka pregledaju i njihove bančne račune u Srbiji, a i one ako već postoje izvan nje. Tako će dobiti odgovor, ko za koga radi i naravno kao osnovno u čijem interesu. Verujemo, svakako da ne u srpskom. To da Srbiju već i slovenački parlamentarci po režiji slovenačke vlade već pokušavaju negativno i štetno delovati, kako bi Srbija kod ulaska u članstvo EU bila onemogućena. Tako nije na štetu i sledeća informacija – Edvard Kardelj-ilegalno Sperans, Bevc itd. bio je oženjen Pepcom Kardelj, ista je bila rođena sestra dugogodišnjeg šefa slovenačke UDBE, Ivana Mačka-Matije. U braku se rodilo dvoje dece: Borut i Vera. Borut (1941-1971) bio je po struci arhitekta, a van toga i pesnik. Godine 1971 izvršio je samoubistvo, bio je oženjen slovenačkom glumicom Ivom Zupančič, sa kojom je imao sina Janeza. Igor Šoltes, današnji EU poslanik, sin je Kardeljeve ćerke Vere i beogradskog arhitekte Mihajla Šoltesa. Da, dobro ste informisani, upravo izjave Igora Šoltesa (inače velikog srbomrzca) štete Srbima, ma gde se oni nalaze, a posebno državi Srbiji.

4.Naši naredni koraci su sačekati i pripremati istovremeno veće proteste u većim slovenačkim gradovima, blokadu značajnijih graničnih prelaza do službenog odgovor slovenačke vlade, kao i presudu sa kontra tužbom protiv ljubljanske opštine koju vodi gradonačelnik Zoran Janković i koja želi po svaku cenu uništiti jedinu registrovanu srpsku biblioteku Vuk Karadžćić u Ljubljani, koja još od opštine i slovenačke države od svog postojanja nije dobila niti jedan cent pomoći. Unatoč njihovom januarskom konkursu za besplatne poslovne prostore, a za kulturne subjekte koji imaju status državnog interesa za kulturu, kojeg ima i Savez i udruženje srpskih književnika Slovenije sa bibliotekom. Oba subjekta bila su pravovremeno prijavljena, ali su svi drugi dobili besplatne prostore, samo naši subjekti nisu dobili ni odgovora na prijave, a kamoli prostore. Pošto ćemo trebati za svoje aktivnosti kakvih 100.000 žutih prsluka, koji su već u modi EU za svoje aktivnosti. Stoga. molimo sve one koji nam taj broj mogu donirati da nam se jave bilo direktno ili preko naših članova ili počasnih članova. Poslali smo zahtev slovenačkom Ministarstvu za kulturu da primi našu delegaciju, a od toga nije bilo ništa, čak nisu ni odgovorili.

Predsednika Vučića uz ovu tematiku pozivamo da radije dokaže, da je predsednik po volji naroda i uredi, pravnik je da se sve potpisivano u vezi KIM od 2011 godine poništi, pošto je i onako na štetu Srbije i svih Srba. Poznato je da pripadnost Kosova i Metohije Republici Srbiji fiksirano je resolucijom SB UN 1244 koju niko nije ukidnuo i Ustava R. Srbije. Neka o Kosmetu odlučuje Savet bezbednosti i ne izdajnici Srbije. Činjenično u tom SB UN imamo sa jedne strane dve sile, a sa druge dva velika prijatelja Rusiju i Kinu.

Hvala Vam, živi i zdravi nam bili uz Božju pomoć, neka su Vam srećn, zdravi i uspešni Božićni i Novogodišnji praznici.

Socijalna stranka Srba Slovenije i Savez srpske dijaspore Slovenije

КОЛИКО ДУГО ЋЕ СЛОВЕНАЧКЕ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ШТЕТИТИ СРБИМА И СРБИЈИ?

Наравно, ми пратимо будно сва догађања, а ако се то настави имамо и ми хипотетично своје осигураче између осталога и за сам извоз словеначких производа, утицај на признате словеначке мањине у другим државама и слично. Уз све то додатно позивамо словеначку владу и Државни збор да повуче признање такозване Р. Косово, те да призна српску етничку заједницу. Ми не тражимо ништа мање ни више, него што то већ 26 година уживају признате словеначке мањине у Србији, БиХ – Р. Српској итд.

Протестне активности Срба од 24 до 26 августа под организацијом Савеза српске дијаспоре Словеније и Социјалне странке Срба Словеније, овога пута биле су организовани против дискриминацију и других незаконских радњи словеначке полиције, тужилаштва и судства усмерених искључиво на штету Срба.

1.Срби у Словенији су чињенично грађани нижег ранга. Саме притужбе појединих Срба задњих десетак година пуне наш архив, а и сам сектора за бесплатну правну помоћ код Савеза српске дијаспоре Словеније. Честа застрашивања искључиво Срба код полицијских претреса станова, мање више непрофесионално, како би комшије Словенци мислиле да су Срби лопови. Даље, код различитих пријава Србских појединаца да су утрпели неку штету, праве се незаконске видео монтаже, лажна сведочења полиције или слично како би те исте Србе лакше осудили и стпали у затвор. Да затвори који су већ и препуни Срба. Знамо да у СЛО раде само 2 особе као судије. Доказни материали или сведоци Срба наведени у појединим судским поступцима се мање више одбацују. Тако је недавно пуштен на слободу невин човек из затвора који је већ осуђен и одлежао 3 године за убиство, без доказа. Прометне несреће се већином приписују Србима, за које нису ни криви. Почели су саслушавати малолетну српску децу, која се у школи посвађају са словеначком децом, без присуства родитеља, па чак као такву на рочишта позивају и Окружни судови, био сам и лично присутан (позван је председник социјалне странкека Срба Словеније и Савеза српске дијаспоре Словеније, да се увери на Окружном словеначком суду, да на захтев оцу нису дозволили да седи поред малолетне ћерке приликом саслушавања и тако даље). Судски документи који се достављају пре судског рочишта нестају (бацају се или се уопште и не гледају).

2. Обавештавали смо значајне државне институције обе наше матице уз словеначке, као и словеначког чувара људских права који за помоћ Србима нема времена – Наши захтеви били су послани словеначкој влади, од које су из две словеначке институције одговорили са принципима, да су то наше не истине и да је код њих у вези Срба све у најбољем реду.

3.Бројни словеначки медији, као и страни, су нас у потпуности чули. Поједини медији су наведено већ пренели, а и сама словеначка национални радио и телевизија, на коју јеместо одговора словеначке владе одговорила група бедника из друштва Националног света Срба Словеније коју води Бранимир Рајић и Никола Тодоровић са лажним приказивањима истине на штету Срба у Словенији. Наравно, да је то словеначка државна телевизија као државни осигурач прилепила као одговор на чињенична излагање председника СССС и ССДС Саше Гајића. На захтев наше странке и савеза да то одмах умакну или да поставе наш одговор на наведено, није било умакнуто. Послана је опомена пред тужбу, а и кривично гоњење одговорних уредника ТВ СЛО, ако то не умакну одмах или најкасније у року 8 дана. Текст који би на писање требали објавити је следећи –

Одговор на коментар (друштва) Националнога света Срба Словеније

Друштво, којега Словенији ниједна од кровних организација Срба в Словеније, нити Савез српске дијаспоре Словеније, а нити Савез српских друштава Словеније, а да и не говоримо о Социалној странци Срба Словеније. Тако друштво НССС и његових пар појединаца, који су га оформили, вероватно са жељом да би српску заједницу у Словенији међусобно посвађали и тако покушали придобити што више наивних српских гласача за церарову политичку опцију у СЛО. Да управо то, из ње су управо оформили друштво НССС два његова бивша (посланца) парламентарца Бранимир Рајић и Драган Матић. За наше будуће хиљаду пута бројније протесте, бар они не морају бринути, има ко да брине као и до сада.
Уз све заједно друштво НССС жели медијску наклоност, видети је да никада и не испостављају Социјалну странку Срба Словеније, која је управо новинарско конференцију сазвало да укаже на дискриминацијо појединих државних инштитуциј за које имамо писмене доказе.

Смешно, лажно ин штетно су између осталога тврдње, како ће то друштво сада пошто има српска странка са легалним захтевима успевати, те да ми ССДС и СССС не радимо легално, шта друго и очекивати од таквих лажова. Истини за вољу, управо све што радимо, радимо чињенично и законски. Њихово лажно промовисање истински нас не занима.

Надамо се, да влада Србије има и БИЈ-у као и друге државне обавештајне службе и да треба проверити те појединце из друштва Националног савета Срба Словеније, као и појединце из појединих српских институција, а додатно Александра Чотрића члана скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону. Нека прегледају и њихове банчне рачуне у Србији, а и оне ако већ постоје изван ње. Тако ће добити одговор, ко за кога ради и наравно као основно у чијем интересу. Верујемо, свакако да не у српском. То да Србију већ и словеначки парламентарци по режији словеначке владе већ покушавају негативно и штетно деловати, како би Србија код уласка у чланство ЕУ била онемогућена. Тако није на штету и следећа информација – Едвард Кардељ-илегално Сперанс, Бевц итд. био је ожењен Пепцом Кардељ, иста је била рођена сестра дугогодишњег шефа словеначке УДБЕ, Ивана Мачка-Матије. У браку се родило двоје деце: Борут и Вера. Борут (1941-1971) био је по струци архитекта, а ван тога и песник. Године 1971 извршио је самоубиство, био је ожењен словеначком глумицом Ивом Зупанчич, са којом је имао сина Јанеза. Игор Шолтес, данашњи ЕУ посланик, син је Кардељеве ћерке Вере и београдског архитекте Михајла Шолтеса. Да, добро сте информисани, управо изјаве Игора Шолтеса (иначе великог србомрзца) штете Србима, ма где се они налазе, а посебно држави Србији.

4.Наши наредни кораци су сачекати и припремати истовремено веће протесте у већим словеначким градовима, блокаду значајнијих граничних прелаза до службеног одговор словеначке владе, као и пресуду са контра тужбом против љубљанске општине коју води градоначелник Зоран Јанковић и која жели по сваку цену уништити једину регистровану српску библиотеку Вук Караџћић у Љубљани, која још од општине и словеначке државе од свог постојања није добила нити један цент помоћи. Унаточ њиховом јануарском конкурсу за бесплатне пословне просторе, а за културне субјекте који имају статус државног интереса за културу, којег има и Савез и удружење српских књижевника Словеније са библиотеком. Оба субјекта била су правовремено пријављена, али су сви други добили бесплатне просторе, само наши субјекти нису добили ни одговора на пријаве, а камоли просторе. Пошто ћемо требати за своје активности каквих 100.000 жутих прслука, који су већ у моди ЕУ за своје активности. Стога. молимо све оне који нам тај број могу донирати да нам се јаве било директно или преко наших чланова или почасних чланова. Послали смо захтев словеначком Министарству за културу да прими нашу делегацију, а од тога није било ништа, чак нису ни одговорили.

Председника Вучића уз ову тематику позивамо да радије докаже, да је председник по вољи народа и уреди, правник је да се све потписивано у вези КИМ од 2011 године поништи, пошто је и онако на штету Србије и свих Срба. Познато је да припадност Косова и Метохије Републици Србији фиксирано је ресолуцијом СБ УН 1244 коју нико није укиднуо и Устава Р. Србије. Нека о Космету одлучује Савет безбедности и не издајници Србије. Чињенично у том СБ УН имамо са једне стране две силе, а са друге два велика пријатеља Русију и Кину.

Хвала Вам, живи и здрави нам били уз Божју помоћ, нека су Вам срећн, здрави и успешни Божићни и Новогодишњи празници.

Социјална странка Срба Словеније и Савез српске дијаспоре Словеније