Na  Međunarodni konkurs za književno priznanje i nagradu „Pesnikova duša“ prijavili su se autori iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije (59 učesnika).

Kao što i sam naziv konkursa glasi, pjesnici su na papir  prenijeli ono što je na njihovoj duši i taj sadržaj naslovili su po svojoj želji. Žiri u sastavu prof.Snježana Miljković, Biljana Milićević i ja, mr Rajka Golić, kao predsjednik istog, sastali smo se 11.juna  i iznijeli svoja mišljenja i prijedloge za nagrade. Pomiješanost sna i jave, ćutanje o onome o čemu se mašta, iznenadni susreti koji bude sjećanja najčešći su motivi za stvaranje.

Ljubav je vijekovima najveća inspiracija za stvaranje, pa ne čudi što ljubavne pjesme preovladavaju na ovom konkursu. Nagrađene pjesme bogate su stilskim figurama, od kojih su najzastupljeniji  epiteti i poređenja, a svaka pjesma natopljena je emocijama. Pjesme, takođe, krase i arhaizmi , a pjesnici apostrofima označavaju i namjerno izostavljanje slova kako bi se postigla efektnost.

Poklici: „Ne znam šta ću svu noćas sa životom bednim“ ili „Nemoj da mi snove razjedaju crvi“ svjedoče o težini življenja zbog neuzvraćene ljubavi. Neke pjesme nastale su po ugledu na neke već napisane pjesme, a čiji su autori naši slavni pjesnici. Takav primjer je pjesma „Raskopčaj snove“ napisana  pod uticajem poezije Milana Rakića. Osim glavnih, žiri je odabrao i dodatne pjesme.

Glavne nagrade Povelje uz zlatne, srebrne i bronzane plakete ili medalje:

  1. „Da san mi na javi njeno ime slavi“, Milorad Đurđević (šifra Zasanjana).
  2. „Raskopčaj snove“, Milad Obrenović (šifra Raskopčaj snove).
  3. „Zid“, Milena Drpa (Moć dodira).

Dodatne nagrade za diplome i zlatne značke:

  1. „Nesan“, Rada Grbić (šifra April).
  2. „Čovek-gromadno stablo“, Svetlana Todorović (šifra Safir).
  3. „Draga“, Milan Deronjić (šifra Srce ljubavi).

Svi nagrađeni, biće dodatno obavješteni o dodjeli nagrada u Derventi 31. avgusta 2019 na velikoj pjesničkom prezentaciji organizatora.

Napomena – oni koji su dobitnici pojedinih nagrada i za druge konkurse, za njih će biti sve zajedno dodeljeno septembra u Banjaluci (biće naknadno obavešteni). Iskrene čestitke, nagrađenim, zahvaljujemo i onima koji su učestvovali.

Rezultate objavljujemo na : www.posavskenovosti.com ; www.srpska-dijaspora.org  i  www.srpski-knjizevnici.org

Predsjednik žirija mr Rajka Golić