NARODNA BIBLIOTEKA GRADIŠKA Mitropolit G. Nikolajevič 22, Gradiška, R. Srpska  i UDRUŽENJE SRPSKIH KNJIŽEVNIKA U SLOVENIJI – BIBLIOTEKA »Vuk karadžić« Ljubljana, ulica Luize Pesjakove 9

Na Međunarodni konkurs za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare“ pristiglo je 37 radova iz Srbije, Crne Gore, Njemačke i Bosne i Hercegovine. Konkurs je bio otvoren do 21.juna, a tema je bila stradanje Srba kozarskih opština po svim krajevima Republike Srpske. Svoje emocije, viđenja i događaje prijavljeni na konkurs trebali su dostaviti u poetskom obliku, a temu pjesme određivali su sami autori. Tema je u autorima pjesama probudila jake i tužne emcije. Riječi krv, pokolj, mučenje, klanje i njima slične izbijaju u prvi plan mnogih pjesama. Pjesničke slike krvavih ruku, ubijanja djece, kolone ljudi koji idu ka smrti kao i dozivanje umrlih ostavljaju nas bez riječi, ali sa mišlju da li je takvo nešto čovjek mogao da učini drugom čovjeku.

Između ovakvih pjesama, metrički dobro skrojenih, sa jakim emocija bilo je teško odabrati najbolje. Žiri u sastavu prof. Snježana Miljković, Biljana Milićević i ja, mr Rajka Golić, kao predsjednik istog, sastali smo se 10. jula  i iznijeli svoja mišljenja i prijedloge za nagrade. Skoro pa jednoglasno došli smo do imena nagrađenih. Svi radovi imali su traženo tehničko uređenje, a nagrađeni radovi imaju i poetske vrijednosti kao što su stilske figure, lirski izraz, upečatljive opise itd.

Glavne nagrade Povelja sa zlatnom, srebrnom i bronzanom plaketom:

  1. „Kaži mi“, Vera Koropkin Ratkovac  (šifra Suze i tuga) iz Dervente
  2. „Čuješ li Kozaro“, Biljana Dobrilović (šifra Sjećanja 1) iz Doboja
  3. „Još Kozara za dječicom jeca“, Vitomir Stevanović (šifra Vinograd) iz Doboja

Dodatne nagrade diploma i zlatne značke:

  1. „Zastani stranče“, Zorka Čordašević (šifra Istina) iz Njemačke
  2. „ Razgovor sa Kozarom“, Dragica Grbić Draga (šifra Gora) iz Višegrada
  3. „Kozaro, posvećena Dragoji Lukiću“, Ranka Šeatović (šifra Tadej) iz Nove Topole.

Svi nagrađeni, biće dodatno obavješteni o dodjeli nagrada u Banjaluci septembra 2019 na velikoj pjesničkom prezentaciji organizatora. Iskrene čestitke, nagrađenim a i onima koji su učestvovali.

Za organizatore mr Rajka Golić, predsjednik žirija